www.salongduojag.se

0470-25840

information

Håravfall

Håravfall är otroligt vanligt och vi möter dagligen personer som är drabbade på något sätt. Det finns mycket frågor kring ämnet och om du själv är i situationen där du ska påbörja medicinsk behandling, börjar bli tunnhårig eller undrar över produkter, peruker, turbaner eller hårersättningar etc.

Då finns vi där för dig och du är hjärtligt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med dina frågor och funderingar!

Kom ihåg: Tappar du mycket mer hår än vanligt och är orolig bör du alltid rådgöra med sjukvården eller läkare!

behandling

Cytostatika- medicinskt håravfall

Detta är en av de vanligaste anledningarna till totalt håravfall. Cytostatika (cellgifter) är den medicinska behandlingen man går igenom när man ska behandla olika typer av cancersjukdomar. Antingen tunnas håret ut eller så tappar man det helt.

Cytostatika hämmar cellproduktionen vilket påverkar cellförnyelsen i hårsäcken. Hårstråna blir då väldigt tunna och oftast går de av redan när de når hudytan. Förutom håret på huvudet kan även ögonbryn, ögonfransar, skäggväxt och könshår kan påverkas av behandlingen.

Det är väldigt individuellt hur man tappar håret. Vissa tappar stora tussar medan andra märker att det gradvis tunnas ut. Det kan vara fläckvis eller totalt håravfall. Det är väldigt påfrestande för kroppen och därför är det vanligt förekommande med andra fysiska eller psykiska besvär.

När behandlingen avslutats kommer håret oftast tillbaka. Det är dock vanligt att det kommer tillbaka med annan färg och/ eller kvalité än tidigare. Det är svårt att säga om det blir helt återställt men en riktlinje är att det brukar ta 6- 18 månader innan håret är tillbaka helt. Det är inte säkert att det börjar växa från alla hårsäckar direkt utan det kan komma i etapper.

All cytostatika ger inte håravfall- prata med din läkare om det är risk för håravfall vid den aktuella behandlingen.

Peruk frisör
sjukdom

Alopeci

En autoimmun sjukdom som orsakar fläckvis eller totalt håravfall. Tillståndet är inte farligt eller fysikskt smärtsamt, men många tycker däremot det är psykiskt påfrestande att drabbas.

Tre olika typer av alopeci

Alopecia areata- Fläckvis håravfall på någon del av kroppen. Är den vanligaste varianten.

Alopecia totalis- Totalt håravfall på huvudet.

Alopecia universalis- Totalt håravfall på hela kroppen. (Huvudhår, ögonfransar, ögonbryn, skäggväxt, könshår).

Om du får alopecia areata uppstår det ofta en eller flera fläckar stora som en femkrona. De behöver inte förändras i storlek men kan växa betydligt större på kort tid. Det är vanligt att man får tillbaka håret igen inom 3-6 månader, men det är väldigt individuellt.

Forskare vet än idag fortfarande väldigt lite om sjukdomen.

Håravfall orsakat av alopeci behöver inte vara permanent, det är däremot vanligt att man tappar håret på nytt om man en gång drabbats.

Peruk frisör
ärftligt

Genetiskt/ ärftligt håravfall

Detta är den vanligaste orsaken till håravfall eller tunnhårighet. Då det i större utsträckning drabbar män är det även kallat manligt håravfall eller androgen alopeci. Har någon av dina föräldrar håravfall är det stor sannolikhet att du kommer ärva dessa anlag. 

Anledningen att män drabbas oftare än kvinnor tros vara för att män har en ökad känslighet i hårbotten för dihydrotestosteron (DHT). Det gör så att hårsäckarna krymper och hårstråna blir tunnare vilket i sin tur kan orsaka håravfall. 

Män och kvinnor drabbas oftast på olika sätt. Män får ofta mer fläckvis håravfall och man brukar märka att håret vid hjässan eller tinningarna försvinner eller tunnas ut rejält. Man kan börja märka detta redan i 20års åldern. På kvinnor blir uttunningen ofta mer jämnt fördelad över stora delar över hjässan. Oftast sker detta i övergångsåldern men ibland även tidigare. 

Man kan använda peruk vid ärftligt håravfall. Det vanligaste är däremot att man väljer en hårersättning som fokuserar på problemområdet. Alltså ett komplement till ditt egna hår.

Peruk frisör
stress

Diffust håravfall- Telogen effluvium

Detta är håravfall orsakat av stress, dålig kosthållining, hormonella förändringar (t.ex. amning, graviditet, klimakteriet), infektioner, mediciner. Ibland även vid byte av årstider samt hur hårstråets växtcykel faller in.

Ofta tappar man håret ca 3-4 månader efter det som varit den utlösande faktorn vilket gör att det ibland kan vara svårt att förstå varför man tappar det just då. Det varar ofta i 6månader och löser sig ofta av sig själv. I de flesta fall påverka mindre än 50% av håret.

Plötsligt håravfall drabbar alla oavsett ålder och kön och är inte ärftligt.

Då det ofta är stressrelaterat kan det vara bra att se över sin livssituation. Behöver jag ändra kosten, börja träna eller har jag för mycket på jobbet etc? Om man börjar reflektera hittar man ofta en rimlig anledning.

Bra att veta är att detta inte orsakar totalt håravfall.

Peruk frisör

Vill du ha mer information om peruker? 

Vanliga frågor